5-og oktobra 2000
Sindikat Radio televizije Srbije

Sindikat RTS "Nezavisnost"
11000 Beograd, Takovska 10
tel/fax: 321 1659
tel :321 1690
E-mail: tsnezavisni@rts.rs

 
Dobrodošli na sajt sindikata RTS NEZAVISNOST
 

Početna stranica

V E S T I

AKTUELNO

POČETNA
  O NAMA
  ISTORIJAT
  DOKUMENTI
  UČLANITE SE
  POMOĆ ČLANSTVU
  PIŠITE NAM
  LINKOVI
  FOTOGALERIJA
  FORUM
   
 
UJEDINJENI GRANSKI SINDIKATI
Radio Televizija Srbije
Međunarodna sindikalna mreža - Sektor medija, umetnosti i zabave
Republička Radiodifuzna Agencija
Republička agencija za telekomunikacije
Evropska unija
Evropska radiodifuzna unija
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Medija centar
ANEM
Časopis Republika
Misija OEBS u Srbiji
Međunarodna konferencija slobodnih sindikata

 

 

Subotica 17. jun 2016.

Protest za slobodu medija u Subotici

Ispred zgrade Mađarskog Nacionalnog Saveta u Subotici u vreme održavanja sednice na kojoj je trebala da bude izglasana izmena Statuta Het Nap i Magyar Szo-a, grupa novinara, članova Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", udruženja novinara, javnih ličnosti Subotice i gradjana, čitaoca ovih medija, održan je protest zaposlenih dnevnog lista MagyarSzo-a, i zaposlenih u Het Napu.

Okupilo se više od 150 demonstranata, među njima u velikom broju su bili prisutna i naša povereništva pretežno iz Subotice. Predstavnici Sindikalnog povereništva Bolnice u Subotici, JKP Vodovod i kanalizacija u Subotici, poverenici Subotičkog Narodnog pozorišta, svi uz pištaljke, lonce i transparente sa natpisima „Nismo ovce, ne treba nam Pastor“, „Beži ptico“, „Dalje ruke od Het Nap-a“. Demonstranti su nosili transparent sa natpisom „Je suis Kokai“ (i ja sam Kokai), podsećjući se na to da je Peter Koaki, bivši glavni urednik pre nekoliko dana dobio otkaz u Magyar Szo-u. Otkaz je političke prirode, kada znamo, da je pre nekoliko meseci tajnim glasanjem izabran da predstavlja zaposlene u Upravnom odboru (TJGYT).

Zabrinuti smo za status zaposlenih u ovim redakcijama, jer smo se uverili da su prava zaposlenih na svoje mišljenje ozbiljno ugrožena.

Moderator Vicei Natalija, glumica istakla je „Tu smo da protestujemo i kažemo NE“, jer će inače naši potomci čitati jednostarnu štampu, koja ne odslikava volju gradjana, već samo jedne partije.

U ime zaposlenih u Magyar Szo-u i Het Napu obratio se Zoltan Vigi, naglasio je da se politika meša u svakodnevni život u redakciji i da se novinari zastrašuju.

Viktor Tomek u ime Het Nap-a je rekao da im je poručeno da nema više samoupravljanja, da se nigde ne mešaju zaposleni u uredjivačku politiku. Poručuje tim gazdama, da su već mnogi otišli i mnogi se spremaju da odu iz ove zemlje, ali „mi nećemo odavde da idemo nigde, borićemo se sa svim mogućim sredstvima“.

Potom su se čitali pisma podrške, među kojima i više naših povereništava, koja su pristizala kod našeg glavnog poverenika u Magyar Szo-u, Eržebet Tot Batori. Eržebet je u istakla da je bilo vremena za pregovore, jer je kao predsednica PO UGS NEZAVISNOST uputila pismo, za sastanak, ali nije imala podršku, predsednik Nacionalnog saveta je rekao da nije nadležan. Žao nam je, jer možda ne bismo morali ovde da budemo ovako glasni sa pištaljkama, šerpama, ako bi bilo više dijaloga. Ne nada se da će predsednik saveta održati reč i pozvati na sastanak, jer će se ovde danas usvojiti statutarna odluka, koja isključuje zaposlene iz dijaloga i ukida im mogućnost da daju svoje mišljenje.

U svom govoru Kokai Petr navodi, da „ovim protestom prisutni iskazuju neslaganje sa NSM i SVM i ukazujemo na njihovo mešanje u uredjivačku politiku. Dobio sam otkaz sa mesta šefa marketinga u Magyar Szo-u, jer sam prisustvovao konferenciji za štampu u radno vreme. Radio sam 25 godina u toj redakciji, bio i glavni urednik, a sada hoće svima da oduzmu prava da daju mišljenje o izboru urednika“ – rekao je Kokai.

Na kraju protesta jednoglasno je izglasan zahtev, da se  sa dnevnog reda skine predložena izmena Statuta. Predlog je uručen u toku sednice saveta.

Na savetu je usvojena izmena Statuta, ne obraćajući pažnju na ulične događaje. U nekim slučajevima su oštro kritikovani protesti od strane članova Saveta vladajuće koalicije, uz veliko suprotstavljanje predstavnika opozicionih članova Saveta.

 

Foto galerija

 

nazad

 

 

 

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RDU RTS


PRILOG II KOLEKTIVNOG UGOVORA - KOEFICIJENTI


 

 

ZAHTEV SINDIKATU
- SNIMATELJI

Vesti 2014

Vesti 2013

Vesti 2012

 

 

Početna | O nama | Istorijat | Dokumenti | Učlanite se | Pomoć članstvu | Pišite nam

Linkovi | Fotogalerija | Forum