5-og oktobra 2000
Sindikat Radio televizije Srbije

Sindikat RTS "Nezavisnost"
11000 Beograd, Takovska 10
tel/fax: 321 1659
tel :321 1690
E-mail: tsnezavisni@rts.rs

 
Dobrodošli na sajt sindikata RTS NEZAVISNOST
 

Početna stranica

V E S T I

AKTUELNO

POČETNA
  O NAMA
  ISTORIJAT
  DOKUMENTI
  UČLANITE SE
  POMOĆ ČLANSTVU
  PIŠITE NAM
  LINKOVI
  FOTOGALERIJA
  FORUM
   
 
UJEDINJENI GRANSKI SINDIKATI
Radio Televizija Srbije
Međunarodna sindikalna mreža - Sektor medija, umetnosti i zabave
Republička Radiodifuzna Agencija
Republička agencija za telekomunikacije
Evropska unija
Evropska radiodifuzna unija
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Medija centar
ANEM
Časopis Republika
Misija OEBS u Srbiji
Međunarodna konferencija slobodnih sindikata

 

 

28. decembar 2012.

 

PROMETEJI I PROLETERI

 

Poslednje saopštenje Pregovaračkog odbora poslodavca nedvosmisleno i, nažalost, veoma ubedljivo pokazuje krajnje nepovoljno stanje u međuljudskim odnosima između poslodavačke elite i zaposlenih u RTS. Kada se tome dodaju razna druga poslodavačka saopštenja, naročito posle uspešnog i ubedljivog štrajka upozorenja našeg sindikata, gotovo da je jasno da je kultura prihvatanja da postoje drugačija mišljenja i da se samo sa takvim prihvatanjem seda za pregovarački sto, u RTS-u vraćena dobrih dvadesetak godina unazad. Ostalo je samo još da, obeležavajući sa svoje strane dvadesetu godišnjicu besčasnog i nezakonitog otpuštanja članova Nezavisnog sindikata, poslodavac sada otpusti i njihove naslednike, deo pregovaračkog tima zaposlenih koji dolazi iz Sindikata Nezavisnost RTS. Nišan je ovim saopštenjem podešen, treba samo povući okidač.

Neuverljivost, nepreciznost i konfuzija koji prevladavaju u ovom saopštenju, baš kao pre dvadeset godina, odslikavaju visok stepen netolerantnosti prema bilo kakvim suprotnim stavovima, bez obzira koliko jaka argumentacija stoji iza njih. Ponavlja se manir autoritarne vlasti – nije važno kako se argumentuje, već ko argumentuje. Upravo je to jasno u drugom pasusu saopštenja gde tzv. Pregovarački odbor poslodavca preduzima istorijsko putešestvije, kako bi poentirao da sindikat Nezavisnost, ponovo kao nekada, nalazi da je poslovodstvo kuće odgovorna strana za dešavanja u kući. Umesto, da, kako već u sledećoj rečenici poučava, taj sindikat shvati da poslovodstvo ne može nikada da bude krivo, jer je uvek neko drugi kriv (zaposleni, npr.) i da kao jedinog krivca imenuje  „neprimenjive zakone i neefikasno delovanje države“, sindikat Nezavisnost, mimo ostalih sindikata koji okupljaju oko 75% zaposlenih, traži ostavke poslodavca i UO.

Sindikat Nezavisnost je, sve dok pre dve decenije nije nezakonito i brutalno bio onemogućen da deluje, mimo ostalih sindikata koji su okupljali čitav srpski deo svemira, tražio da se sačuva dostojanstvo profesije i kuće, dostojanstvo svakog zaposlenog, da se RTB ispregne iz autističke i autoritarne ratne zaprege Slobodana Miloševića i da okrene Srbiju Evropi, demokratiji i časnim i odgovornim medijima. Naravno da smo sva tadašnja poslovodstva smatrali odgovornim što kuću nisu zaštitili od istorijskog poraza i sramote, kao što danas smatramo odgovornim svako rukovodstvo koje pristaje da bude rukovodstvo iako zna da postoje „neprimenjivi zakoni i neefikasna država“.

Prometej je bio mitska ličnost koji je voleo da se šegači na račun drugih, ali za to nije odgovarao. Zevs ga je, kao Titana, okovao i poslao gavrane da mu kljucaju jetru jer je ukrao vatru i dao je ljudima. Naš Prometej se uglavnom šegači, nikako da ukrade vatru i da je proleterima, a ni Zevsa već dugo nema nigde.

 

Sindikat RTS „Nezavisnost“
Beograd, 28.12.2012. godine

Dragan Milanović Pilac, glavni poverenik

 

 

20. decembar 2012.

S A O P Š T E NJ E

 Odbor poverenika Sindikata RTS „Nezavisnost“ je na sednici održanoj 05.12.2012. doneo odluku da se pokrene nekoliko akcija:

 1. Upućeni su zahtevi za inspekcijski nadzor sledećim institucijama:
  1. Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Sektoru inspekcije rada
  2. Državnoj revizorskoj instituciji – zahtev za kontrolu trošenja javnih sredstava
  3. Ministarstvu finansija i privrede, Sektoru za internu reviziju, Odeljenje za budžetsku inspekciju
 2. Upućen je zahtev Republičkoj radiodifuznoj agenciji za ispitivanje odgovornosti i razrešenje Upravnog odbora RDU RTS
 3. Ministarstvu kulture i medija, ministru Bratislavu Petkoviću, zahtev za prijem na kome bi se predočilo nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o radiodifuziji, Zakona o štrajku, nepoštovanje Kolektivnog ugovora RDU RTS i Statuta RDU RTS
 4. Pokreće se akcija „Zaštitimo nezavisnost RDU RTS! Vaše pravo da smenite Tijanića“. Akciju će voditi i dati logističku podršku UGS Nezavisnost u svim gradovima Srbije.

Dana 19. decembra delegacija Sindikata RTS „Nezavisnost“ je  pozvana u Ministarstvo kulture i održan je sastanak na kome smo izneli razloge koji su doveli do urušavanja finansijskog, programskog i organizacionog jedinstva RTS.
Kompletan tekst dopisa možete pogledati na www.nezavisnostrts.org.rs

Beograd, 20. 12. 2012                                 Glavni poverenik
                                                             Sindikata RTS «Nezavisnost»
                                                                  Dragan Milanović Pilac

 

21. novembar 2012.

Upravnom odboru RDU RTS
RDU RTS - Takovska 10
Beograd

Prof. dr. Slobodan Marković, predsednik
Milan Nikolić, zamenik predsednika
Članovi Upravnog odbora

 

Predmet: Pokretanje inicijative odgovornosti generalnog direktora RDU RTS Aleksandra Tijanića

 

Na osnovu člana 36. stava 1. tačke 5 Statuta RDU RTS i člana 89. stava 1. tačke 2 Zakona o radiodifuziji pokrećemo:

Inicijativu pred Upravnim odborom za ocenu odgovornosti generalnog direktora RDU RTS Alaksandra Tijanića

Na osnovu člana 37. stava 1. tačke 3 Statuta RDU RTS i člana 90. stava 1. tačke 3 Zakona o radiodifuziji da „Generalni direktor obezbedjuje zakonitost rada i poslovanja“, smatramo da je generalni direktor Aleksandar Tijanić prekršio zakonitost u RTS i to:

 1. Prekršen je član 110. stav 1. Zakona o radu i član 44. KU za RTS zato što nije u dužem vremenskom periodu isplaćivao zaradu u rokovima predvidjenim KU i Zakonom.
 2. Prekršen je član 118. stav 1. tačka 1 Zakon o radu i član 53. stav 1. tačka 1 KU za RTS zato što više od godinu dana ne isplaćuje redovno naknade troškova „za odlazak i dolazak sa rada“ koje kasne 3 do 4 meseca. U isto vreme selektivno obezbedjujući prevoz od kuće do posla direktorima poslovnih jedinica službenim autom izvršio je diskriminaciju zaposlenih, pretvarajući ih u zaposlene „prvog i drugog reda“, omogućivši povlašećnima puno konzumiranje člana 118. tačke 1. Zakona o radu za razliku od drugih kojima je to pravo uskraćeno.
 3. Prekršen je član 55. KU zato što nije isplatio u zakonom predvidjenom roku i u kašnjenju od aprila meseca naknade za druga primanja kao što su: jubilarne nagrade, naknade za decu preminulih zaposleni, jednokratna novčana pomoć porodici za rodjenje deteta itd.
 4. Prekršen je član 210. Zakon o radu i član 86. stav 1. tačka 2 KU  „Poslodavac je dužan da sindikatima obezbedi korišćenje oglasnih tabli radi isticanja obaveštenja i informacija“, tako što je postavljeno Saopštenje „Odgovor Poslovnom kolegijumu RTS“ na oglasne table Sindikata RTS „Nezavisnost“ dana 16. novembra 2012. god oko 12:00 časova, skinuo naredivši direktoru opštih poslova da to uradi.
 5. Prekršen je član 223. Zakona o radu tako što je Sindikatu novinara u RTS „dodelio“ reprezentativnost na nezakonit način, a kao dokaz pogledajte dopis Poslovnog kolegijuma RDU RTS od 14.novembra 2012. god. i Saopštenje direktorke finansija od 19. novembra 2012. god. Ova radnja tim je opasnija što pravi diskriminaciju medju sindikatima, svesno i zlonamerno suprostavlja sindikate odnosno zaposlene u RTS-u, a sve zbog ostvarivanja svojih ciljeva preko „reprezentativnih“ sindikata naklonjenih poslodavcu. Time je prekršio i član 37. stav 1. tačka 17 Statuta RDU RTS da „ostvaruje saradnju sa reprezentativnim sindikatima“.
 6. Prekršen je član 263. Zakon o radu zato što uprkos Zahtevu reprezentativnih sindikata Samostalnog  i Nezavisnosti pre isteka roka od 30 dana važenja KU nije oformio Pregovarački tim, poslodavca i time onemogućio zaključenje novog KU u predvidjenom roku, pa je KU produžen sporazumno samo na 3 meseca do zaključenja novog.
 7. Zloupotrebom i kršenjem zakonitosti istovremeno sa neisplaćivanjem naknade zarade npr. naknade za prevoz koju mora da isplati, izvršio uplatu mesečne stimulacije povlašćenim zaposlenim, koja uzgred nije obavezna nego se ostavlja kao mogućnost, u visini tromesečne naknade za prevoz svim zaposlenima, pa eventualna tvrdnja generalnog direktora da nema para za isplatu naknade za prevoz nije istinita.
 8. Prekršen je član 6. Zakon o štrajku zato što uprkos pozivu Štajkačkog odbora Sindikata RTS „Nezavisnost“ i zakonskoj odredbi da je dužan da pregovara i sporazumno reši nastali spor „od dana najave štrajka i za vreme štrajka“ poslodavac to nije uradio. Istovremeno prekršen je član 15. Zakona o štrajku da poslodavac ne sme da spreči zaposlenog da učestvuje u štrajku niti da upotrebljava mere prinude što je poslodavac uradio tako što su rukovodioci pojedinih organizacionih celina u RDU RTS „anketirali“ zaposlene o učešću u štrajku i zato što je preko poslovne mreže svim zaposlenim sa e-mail adresom RTS-a upućeno Saopštenje u kome zakonski organizovan Štrajk upozorenja naziva štetnim, nepotrebnim itd. i proziva „lidera“ tog sindikata.
 9. Prekršen je Zakon o radiodifuziji kao i član 3. stav 1. tačka 1. tačka 2. tačka 5. Statuta RDU RTS tako što je 14.novembra 2012. god u Drugom dnevniku Javnog servisa na zlonameran način iskrivljavajući činjenice posle održanog Štrajka upozorenja Sindikata RTS „Nezavisnost“ saopštavajući da je Štrajk upozorenja organizovan zbog „sedmodnevnog kašnjenja plate“, ignorišući tri ostala štrajkačka zahteva, što je 600 okupljenih štrajkača „smanjio“ na 300 i zato što je prozivajući predsednika UGS NEZAVISNOST Branislava Čanka da bi trebalo da se više bavi nezapošljenošću gradjana Srbije, podelio ih na „podobne“ koji trpe višemesečno kašnjenje plata i one zaposlene u RTS-u, alave i bahate, koji su se eto usudili da za sedmodnevno kašnjenje organizuju štrajk. Istoga dana NUNS je dao dve podrške:  Sindikatu RTS „Nezavisnost“ za opravdane štrajkačke zahteve  i novinarkama RTS-a na prozivanje poslanika Siniše Kovačevića. To u Drugom dnevniku nismo videli jer je informacija bila selektivna i podrška NUNS-a Sindikatu RTS „Nezavisnost“ nije saopštena, za razliku od druge podrške.

Nadamo se da ćete sednicu Upravnog odbora zakazati HITNO i pozvati podnosioce Zahteva da prezentuju dokaze navedene u ovom dopisu.

Pozivamo Vas da u slučaju utvrdjene eventualne odgovornosti za nezakonit rad generalnog direktora Aleksandra Tijanića, primenite član 36. stav 1.tačka 5 Statuta RDU RTS.

Beograd, 21.11.2012. god.

19. novembar 2012.

PO(R)UKE JEDNOG ŠTRAJKA

(„Štrajk je pravo i jedno od osnovnih sredstava radnika i njihovih organizacija
za promociju i zaštitu ekonomskih i socijalnih interesa“ –
MOR, 1996d, paragrafi 473 do 475 1952. godina )

U Beogradu je u sredu 14. novembra 2012. godine, u tzv. javnom servisu, preciznije u preduzeću Radio televizija Srbije, održan jednočasovni štrajk upozorenja. Zakazao ga je i održao jedan od dva zakonom utvrdjena reprezentativna sindikata, Sindikat NEZAVISNOST RTS. Zahtevi na vreme najavljeni, legitimni i po zakonu i po kolektivnom ugovoru. Medjutim, još jednom se pokazalo da to u Srbiji nije dovoljno, naprotiv, to je štetno, iako je Ustavom i zakonom predvidjeno i garantovano.

U zlo doba, neposredno pred štrajk, oglasiše se saopštenjima dva entiteta, ne znam kako drugačije da ih nazovem: kolegijum generalnog direktora i drugi reprezentativni sindikat. Na stranu to što taj kolegijum nema nikakva ovlašćenja vezana za ovaj problem, pa time nije jasan ni povod i cilj njihove komunikacije sa zaposlenima, na stranu to što su tekstovi oba entiteta, kao da je reč o jednom biću, gotovo identični, poražavajuće je ipak da, sudeći po tim saopštenjima, ovo dvoglavo biće ne živi u istoj kući sa zaposlenima.

Razlika je jedino u tome što kolegijum, očito nabijen informacijama, idejama i državotvornošću, ceo problem izvlači iz uskih zidova RTS-a i stavlja ga u kontekst napaćene države Srbije. Kažu oni, zašto se ja, Branislav Čanak, ne brinem i o ostalim gradjanima koji po više godina ne primaju plate, našao sam za shodno da dodjem u preduzeće koje, prvi put za devet godina, kasni sa isplatom tek nedelju dana. Ovo je veoma zanimljivo zapažanje. Najpre, preduzeće RTS koje izveštava o aktivnostima UGS NEZAVISNOST, pa, dakle, i o mojim, u proseku jednom godišnje, dobro zna da ja ništa ne radim po pitanju zakasnelih plata. Drugo zapažanje nije zanimljivo, ono je izuzetno opasno. Naime, poturiti javnosti, onoj koja, uglavnom, neredovno prima plate, pod nos da ima nekih koji se bune posle samo nedelju dana, podeliti dakle zaposlene u Srbiji na podobne, tj. one koji godinama trpe, i asocijalne, sebične i obesne, koji neće da trpe ni nedelju dana, to je najobičniji zločin. Ovako su se uvek u istoriji autoritarci branili od neminovnosti, od istine, paleći požar na drugom mestu, što dalje od njihove kuće, da zature tragove svoje odgovornosti. U istoriji piše da to nikada nije urodilo plodom, takvi požari se nekim čudom šire i brzo stižu do onoga koji ih je zapalio.

Drugi entitet u zidu odbrane preduzeća, Samostalni sindikat, reprezentativan po broju, ali ne i drugim stvarima koji čine neki sindikat demokratskim, čak zapaža da je reč o sračunatom unošenju nemira medju zaposlene. Tužno je kada ovu konstataciju iznese poslodavac, jer to pouzdano znači da nema prave odgovore na postavljene zahteve, ali je više nego tragično kada jedan sindikat koristi taj rečnik. Da je demokratski, znao bi, mislim taj sindikat, da posao sindikata i jeste da unosi nemire medju zaposlene svaki put kada su oni oštećeni ili postoji mogućnost da budu oštećeni, ako poslodavac nastavi da krši osnovna prava sadržana u zakonima i kolektivnim ugovorima.

Ali, ne, demokratski nereprezentativan SSS, upravo obrnuto, ukazuje da su zaposleni imali prilike da se besplatno prosvete čitajući Predlog za izmene kolektivnog ugovora poslodavca, pa, ako su videli, jasno je da preduzeću preti svetla budućnost. Tako je iz vizure SSS-a čiju dioptriju uvek neko drugi izoštrava, ali, ja ne pamtim da je neki poslodavac tako hrabro nastupio pred sindikate nudeći im novi ugovor u kome gotovo da nema ničega iz onog koji je sada na snazi. Kao da je računao da nema nikoga ko će “uznemiriti” zaposlene i da će moći da se provuče sa svojim bezobrazlukom. Dobro je procenio, očito dobro poznajući SSS, a nema sumnje da je računao na još jedan sindikat koji je dobio reprezentativnost samo zato da poslodavac može uvek na njega da računa.

E, a sada, kada su me rukovodioci preduzeća već prozvali da samo čučim u zasedi u Aberdarevoj, a da sam Srbiju ostavio na milost i nemilost demokratskih vlasti, da pogledamo kako se Srbija ponela prema “uznemiravanju” privilegovanih gradjana koji su na lutriji dobili zaposlenje u preduzeću RTS.

Srbija, odnosno, njeni mediji, gotovo da nije ni primetila “uznemirenje” u RTS-u, sve dok na dnevni red nisu došle “plavuše”. Prosto da pomislite da u tom preduzeću rade samo “plavuše” i kolegijum generalnog direktora. Ostali su nebitni, njihovi zahtevi su samoupravno arhaični, oni traže, a sem svog posla, ne daju ništa.Kako neki osakaćeni kolektivni ugovor, ili plata benigno neisplaćena “tek” nedelju dana i sve to u preduzeću koje svi, kada nam treba, nevezano od realnosti, zovemo javni servis, mogu da se iskoriste na dnevnoj srpskoj političkoj klanici? Plavuše mogu.

P.S.: Ovaj tekst bi u normalnim, pristojnim okolnostima bio upućen medijima kako bi gradjani dobili uvid u drugi ugao istine o štrajku u RTS-u. No, znajući da se naša istina na srbijanskoj politikantsko-medijskoj berzi trenutno kotira nisko, odlučili smo da ovu poruku ne šaljemo nikome već da je stavimo na naše internet stranice. Pa, ko je hrabar i slobodan, neka uzme.

UGS NEZAVISNOST

Branislav Čanak, Predsednik

 

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RDU RTS


PRILOG II KOLEKTIVNOG UGOVORA - KOEFICIJENTI


 

 

ZAHTEV SINDIKATU
- SNIMATELJI

Vesti 2014

Vesti 2013

Vesti 2012

 

 

Početna | O nama | Istorijat | Dokumenti | Učlanite se | Pomoć članstvu | Pišite nam

Linkovi | Fotogalerija | Forum